Veel mensen denken dat je ieder jaar weer de afweging tussen een comfortabele woning en een lagere energierekening moet maken. De echte fanatiekelingen zetten de verwarming dan ook pas aan wanneer de temperatuur in huis echt onder de 17 graden zakt. Het is echter niet nodig om het hartstikke koud in huis te hebben. Dit komt het wooncomfort niet ten goede. Gelukkig zijn er nog genoeg andere minderen om jouw huis de komende winter warm te houden én nog steeds energie te besparen.
Zet de thermostaat één graad lager
Denk niet dat je direct kou moet lijden om de energierekening omlaag te helpen de komende winter. De kleine dingen maken al een groot verschil. Zo kan het al enorm helpen om de thermostaat één graad lager te draaien. Hier merk je verder weinig van, maar het levert in totaal tot tientallen euro’s besparing op per jaar. Heb je het toch wat koud als de verwarming iets omlaag gaat? Investeer dan in sierlijke kaarsen, een warme plaid, dikke vesten en warme happy socks. Zo wordt het niet alleen aangenamer in huis, maar kom je ook nog eens helemaal in de ultieme herfst-sfeer.
Veel mensen kiezen er tevens voor om de verwarming in de nacht uit te draaien. Dit is een goede keuze. Zet de thermostaat echter nooit lager dan 15 graden. Anders loop je het risico dat het te lang duurt voordat het huis weer is opgewarmd als je beneden komt.
Maak volop gebruik van je gordijnen
Heb je heel wat raampartijen in huis? Maak dan nuttig gebruik van je gordijnen en zet deze zo vroeg mogelijk open om al het zonlicht in huis te halen. Warmte van zonlicht is immers gratis. Hierdoor warmt het huis snel op en je hoeft er verder helemaal niets meer aan te doen. Zorg er tevens voor dat je je gordijnen als het donker wordt direct sluit. Door dit te doen voorkom je ook dat de warmte weer uit huis ontsnapt. Gordijnen werken van nature isolerend.
Verbeter de isolatie in huis
Woon je in een wat oudere woning? Dan is het wellicht ook verstandig om de huidige isolatie onder de loep te nemen. Veel oudere woningen zijn slecht geïsoleerd. Het loont dan ook zeker om de mogelijkheden te bekijken. Bedenk wel dat het isoleren van de woning best veel geld kan kosten. Wil je iets minder geld kwijt zijn? Kies dan voor simpele en doch doeltreffende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolatiestrips. Zo heb je voldoende tijd om door te sparen voor andere benodigde isolatiemaatregelen, maar geniet je wel al van een besparing op de energierekening.
Plaats geen grote meubels voor de radiatoren
De radiatoren bieden natuurlijk warmte in huis. Dan is het zonde als je de warmtestroom blokkeert met grote meubels. Kies er daarom voor om grote meubels zoveel mogelijk van de radiatoren af te plaatsen. Is het niet mogelijk om ze er compleet vandaan te halen? Zorg er dan voor dat er in elk geval enkele centimeters ruimte tussen zit. Zo wordt de warmtestroom zo min mogelijk geblokkeerd en hoef je minder hard te stoken om hetzelfde effect te bereiken.