Heb je pas een nieuwe keuken gekocht? Dan kan je vast niet wachten tot deze eindelijk geplaatst gaat worden. Een nieuwe keuken geeft de woning direct een geheel nieuwe uitstraling en zal het wooncomfort zeker verbeteren. Voordat je echter van die voordelen kunt genieten is het eerst belangrijk dat de huidige keuken gedemonteerd en afgevoerd wordt. Maar hoe ga je dit precies aanpakken? Waar moet je aan denken? Wij helpen je graag met een aantal handige tips!
Bepaal het juiste moment
Bepaal eerst wanneer je de keuken gaat demonteren. Bedenk hierbij wel dat het ontzettend onhandig is om zonder keuken te leven, dus doe dit zo laat mogelijk. Wacht tevens ook niet té lang, want dan ligt er waarschijnlijk te veel druk op je schouders. Kies daarom voor de gulden middenweg: twee of drie dagen voordat je nieuwe keuken geleverd zal worden.
Het kan tevens verstandig zijn om een familielid of vriend voor hulp in te schakelen. Samen kunnen jullie deze klus immers sneller klaren.
Sluit de stroom-, gas- en watervoorziening af
Voordat je begint met slopen is het eerst belangrijk om bij de veiligheid stil te staan. Sluit daarom eerst de stroom-, gas- en watervoorziening van de keuken af. Controleer hierbij altijd of je de juiste groep in de meterkast te pakken hebt. Pas als alle schakelaars, stopcontacten en verlichting verwijderd zijn, kan de stroom weer worden ingeschakeld. Vergeet daarnaast ook de watervoorziening niet af te sluiten. Zo voorkom je een waterballet in de keuken. Laat de kraan openstaan totdat er geen water meer uitkomt. Dan kan je een afsluitdop over de leidingen plaatsen en de watervoorziening opnieuw aansluiten.
Demonteren maar!
Nu kan je beginnen met demonteren. Bedenk vooraf wat je met de oude keuken wilt doen. Is deze rijp voor de vuilnisbelt of maak je hier iemand anders nog gelukkig mee? De kosten van een keuken kunnen flink oplopen dus het kan prettig zijn om je oude keuken nog voor een zacht prijsje te verkopen. In dat geval moet je dus voorzichtig te werk gaan. Begin altijd met het demonteren van de kastdeurtjes. Dan zijn de keukendeuren straks een stuk lichter en makkelijker te verwijderen. De keukendeuren zijn vaak met een schroevendraaier eenvoudig te demonteren. De meeste keukenkastjes zijn door middel van een hangsysteem aan de muur bevestigd. Deze kan je dan ook eenvoudig van de muur halen.
Keukenapparatuur verwijderen
Als alle keukenkastjes verwijderd zijn kan je ook aan de keukenapparatuur beginnen. Met een schroevendraaier kom je al heel ver. Let er bij inbouwapparatuur weer op of je deze opnieuw wilt gebruiken of dat het niet erg is als deze beschadigd raken. Zo weet je hoe voorzichtig je te werk moet gaan.
Na het verwijderen van de keukenapparatuur kan je het aanrechtblad ook eenvoudig weghalen. Je zal merken dat dit een stuk eenvoudiger gaat dan je in eerste instantie had gedacht. Zorg er wel voor dat je deze met minimaal twee personen van de keuken aftilt! Vervolgens moet je enkel nog kijken of eventuele keukentegels verwijderd moeten worden. Een hamer, steenbeitel en veiligheidsbril zijn hierbij meestal al voldoende!
Keuken afvoeren
Na het slopen van de keuken kan deze afgevoerd worden. Als er iemand is die hem van jou wilt overkopen is dat natuurlijk heel prettig, want dat scheelt jou een hoop gesjouw! Maar wat moet je doen als de keuken eigenlijk niets meer waard is? Je kunt er zelf voor kiezen om alles apart naar de vuilstort te brengen, maar soms willen de leveranciers van de nieuwe keuken de oude keuken ook voor een kleine meerprijs voor jou meenemen. Hierna zullen zij de keuken afvoeren en heb jij daar geen omkijken meer naar. Informeer bij jouw leverancier wat de mogelijkheden zijn en bedenk goed waar jij je prettig bij voelt. Dan is het demonteren en het afvoeren van de keuken helemaal niet zo’n pittige klus.